ORP SMART HORN {SMORN}

Jeg har i et stykke tid tænkt, at jeg burde få sat en ringeklokke på cyklen. Det er jo faktisk lovpligtigt. Ligesom reflekser og cykellås. Men helt ærligt… Hvornår har man nogensinde set en landevejscykel der kom til at se federe ud af, at få monteret sikkerhedsremedier der til nød går an på en børnecykel? Cykellås? Glem det. Den vejer op imod 2 kilo, hvis den skal have bare den mindste chance for at stå imod den professionelle cykeltyv der øjner chancen for at indkassere sin daglige ration tyvegods, alt imens du lige shopper en enkelt tiltrængt trøffelkugle hos bageren i to minutter. Så meget overskud har jeg ikke på træningsturene… Overhovedet! Reflekser? Really? Så kan vi vist lige så godt finde tøjklemmer og spillekortene frem. Til gengæld så kunne en ringeklokke måske faktisk afhjælpe det lille prik af irritation jeg nogen gange får over at skulle helt ned i fart, når jeg lige skal passere den sløve hundelufter – eller teenageren på sin oliebrænder - eller bedstemor på en gammel 3-gears havelåge. Men for pokker. Sådan et ringeaggregat vejer jo sikkert indtil adskillige gram. Og de skal jo trædes op i fart - igen og igen. For ikke at nævne aerodynamikken. Og udseendet. Fik jeg nævnt vægten? Men. Altså. Som sagt, så har jeg tænkt over den skide ringeklokke i et stykke tid. Jeg har også haft utallige af slagsen i hånden under de vanlige oseture til landsdelens cykelbutikker. Men jeg har ikke rigtigt oplevet den der “forbindelse”. I ved… Den der krildren i maven, når man falder over et aggregat der har potentialet til at gøre ens liv fuldstændigt. Men så var det, at jeg under en aftensurfing faldt over Orp Smart Horn på Kickstarter. En ringeklokke. Med fedt design. Med flotte farver. Med USB-stik! Nu ville det jo ikke være en sensation, hvis et Kickstarter projekt ikke udmøntede sig i et reelt salgbart produkt. Men Orp er gået hele vejen og efter at have skrevet til Tory Orzeck som er manden bag, så kunne jeg få lov til at lægge en ordre hos Orpland til levering i lille Danmark. Tory er tidligere designer hos blandt andre Nike, så man forstår hvor det lækre design kommer fra. Den anden dag lå så en pakkeseddel i postkassen. Afsender: “USA”? Ja, det var hvad pakkebuddet gad ulejlige sig til at skrive på pakkesedlen… “USA”. Af med pap, papir og bobleplast. Første indtryk er godt. Lækkert designet emballage. Man får klart en fornemmelse af kvalitet. Der er tænkt over detaljerne. Hvis du før har pakket elektronikprodukter ud, så vil du være bekendt med, hvor store mængder pap, plastic, brochurer og brugsvejledninger der oftest følger med. Jeg får altid en lille smule ondt i maven, når tanken om udryddelsen af Amazonas regnskove slår mig…. Eller er det de finske storskove? Heldigvis er det kun et kort øjeblik. Så afløses følelsen af frustration. For jeg ved godt, at nu skal alt det skrammel gennemtravles for at finde den danske en-sides vejledning, et sted i en 200 siders bog mellem Kinesisk, Armensk, Banda, Russisk, Hollandsk, Fransk, Nynorsk, Bokmål, Italiensk, Somalisk, Spansk, Portugisisk, Flamsk, Mongo, Niger-Kordofaniansk m.fl. Og hvad er der så i æsken? Det er helt tossi’! Indeni findes nemlig kun min nye ringeklokke, et USB kabel til opladning og en lap papir med en rettelse til den brugsvejledning der er trykt på indersiden af æsken. Ja, nemlig. Selve…

85%

lirens

ORP SMART HORN

Orp er et sjovt, flot, spændende og lækkert udført produkt. Der er stadig et par mindre skønhedsfejl/uhensigtmæssigheder, men de bliver forhåbentlig rettet på et tidspunkt i en senere version og er ikke graverende nok til, at jeg ikke vil turde anbefale Orp som produkt.

Samlet vurdering

85%

85

Jeg har i et stykke tid tænkt, at jeg burde få sat en ringeklokke på cyklen. Det er jo faktisk lovpligtigt. Ligesom reflekser og cykellås. Men helt ærligt… Hvornår har man nogensinde set en landevejscykel der kom til at se federe ud af, at få monteret sikkerhedsremedier der til nød går an på en børnecykel?

Cykellås? Glem det. Den vejer op imod 2 kilo, hvis den skal have bare den mindste chance for at stå imod den professionelle cykeltyv der øjner chancen for at indkassere sin daglige ration tyvegods, alt imens du lige shopper en enkelt tiltrængt trøffelkugle hos bageren i to minutter. Så meget overskud har jeg ikke på træningsturene… Overhovedet!

Reflekser? Really? Så kan vi vist lige så godt finde tøjklemmer og spillekortene frem.

Til gengæld så kunne en ringeklokke måske faktisk afhjælpe det lille prik af irritation jeg nogen gange får over at skulle helt ned i fart, når jeg lige skal passere den sløve hundelufter – eller teenageren på sin oliebrænder – eller bedstemor på en gammel 3-gears havelåge. Men for pokker. Sådan et ringeaggregat vejer jo sikkert indtil adskillige gram. Og de skal jo trædes op i fart – igen og igen. For ikke at nævne aerodynamikken. Og udseendet. Fik jeg nævnt vægten?

Men. Altså. Som sagt, så har jeg tænkt over den skide ringeklokke i et stykke tid. Jeg har også haft utallige af slagsen i hånden under de vanlige oseture til landsdelens cykelbutikker. Men jeg har ikke rigtigt oplevet den der “forbindelse”. I ved… Den der krildren i maven, når man falder over et aggregat der har potentialet til at gøre ens liv fuldstændigt. Men så var det, at jeg under en aftensurfing faldt over Orp Smart Horn på Kickstarter. En ringeklokke. Med fedt design. Med flotte farver. Med USB-stik!

Nu ville det jo ikke være en sensation, hvis et Kickstarter projekt ikke udmøntede sig i et reelt salgbart produkt. Men Orp er gået hele vejen og efter at have skrevet til Tory Orzeck som er manden bag, så kunne jeg få lov til at lægge en ordre hos Orpland til levering i lille Danmark. Tory er tidligere designer hos blandt andre Nike, så man forstår hvor det lækre design kommer fra.

Den anden dag lå så en pakkeseddel i postkassen.

Afsender: “USA”? Ja, det var hvad pakkebuddet gad ulejlige sig til at skrive på pakkesedlen… “USA”.

Af med pap, papir og bobleplast.

Første indtryk er godt. Lækkert designet emballage. Man får klart en fornemmelse af kvalitet. Der er tænkt over detaljerne.

Hvis du før har pakket elektronikprodukter ud, så vil du være bekendt med, hvor store mængder pap, plastic, brochurer og brugsvejledninger der oftest følger med. Jeg får altid en lille smule ondt i maven, når tanken om udryddelsen af Amazonas regnskove slår mig…. Eller er det de finske storskove? Heldigvis er det kun et kort øjeblik. Så afløses følelsen af frustration. For jeg ved godt, at nu skal alt det skrammel gennemtravles for at finde den danske en-sides vejledning, et sted i en 200 siders bog mellem Kinesisk, Armensk, Banda, Russisk, Hollandsk, Fransk, Nynorsk, Bokmål, Italiensk, Somalisk, Spansk, Portugisisk, Flamsk, Mongo, Niger-Kordofaniansk m.fl.

Og hvad er der så i æsken?

Det er helt tossi’! Indeni findes nemlig kun min nye ringeklokke, et USB kabel til opladning og en lap papir med en rettelse til den brugsvejledning der er trykt på indersiden af æsken. Ja, nemlig. Selve æsken udgør nemlig også brugsvejledningen.

WP_20140708_18_49_14_Pro

Den fortæller ved hjælp af illustrationer hvordan Orp betjenes. Simpelt og enkelt. Og alligevel var jeg en smule i tvivl om et par af instrukserne. Dette blev dog ikke på noget tidspunkt til et problem, da betjeningen af Orp er så simpel, at alle mere eller mindre burde kunne gætte sig til hvordan den betjenes. Det er trods alt bare en “ringeklokke”.

Orp består af en plasticboks der indeholder al elektronikken. Denne er så beklædt med et blødt gummimateriale i ét stykke. En form for latex formoder jeg. Det er meget blødt og lækkert. Øverst er en knap der benyttes til tænd/sluk, samt skift mellem de forskellige lysindstillinger. Bagerst er der en “hale” der kaldes en Waletail, som benyttes til at få Orp til af afspille sine ringetoner. Løftes op i “halen”, så afspilles en venlig tone der minder lidt om en slags fløjten (76dB). Trykker den ned afspilles den “sure” tone (96dB). En form for blanding af båthorn og bilhorn… agtigt. Begge lyde er pænt høje. Afprøver du indenfor, så vil jeg garantere at du bliver overrasket over styrken. Udenfor lyder det mindre voldsomt – men der er tale om ret høje lyde!

Hvis du cykler på en almindelig bycykel med “tyndt” styr, så skal du starte med at klæbe et medfølgende plasticbånd rundt om styret på din cykel. Dette er for at tykkelsen på dit styr passer bedre med længden af det gummibånd på Orp, som du spænder rundt om styret ved monteringen. Det har den fordel, at det også beskytter dit styr mod skrammer, for når gummibåndet skal spændes rundt om styret skal det hægtes på et stykke hårdt og “skarpt” plastic bagpå Orp. Så der er (Advarsel!) en lille risiko for, at du kan få en lille skramme i lakken på din elskede (cykel)!

På min landevejscykel er styret så tykt, at det næsten er en udfordring, at få gummibåndet til at nå rundt (altså uden plasticstrimlen (der bare ville gøre styret endnu tykkere)) – så jeg har skulle bruge forsigtighed når Orp skulle monteres. Det er gået fint indtil nu. Og Orp sidder helt fast efter hver montering og flytter sig ingen steder!

Det er dog ret vigtigt, at monteringen sker på et jævnt underlag. Eksempelvis ikke i overgangen mellem styrbånd og styr. Hvis Orp sidder for skævt og man så forsøger at betjene “halen”, så føles det som om den “knækker” i sit hængsel. Som om den hopper ud (og tilbage igen) af sit led men holdes på plads af den bløde gummibeklædning. Det føles bestemt ikke sundt og jeg kan godt blive nervøs for holdbarheden ved ret meget af dette “knækkeri”. Så sørg for at montere den på et bart stykke på styret, så fungerer alt som det skal.

WP_20140521_13_49_46_Pro

Når man er på landevejen og kommer op bag folk, så kender de fleste lyden af en traditionel ringeklokke. Så de behøver derfor ikke se bagud for at vide, at nu kommer der en cyklist der gerne vil forbi. Og så trækker de (forhåbentlig) ind til siden. Orp’s udfordring er måske, at den ikke lyder som en ringeklokke? Jeg oplever i hvert fald relativt ofte, at der ikke reageres på Orp’s toner. Ganske vist har jeg jo ikke kørt med ringeklokke hidtil, så det er muligt at mønsteret ville være nøjagtigt det samme med en traditionel ringeklokke? Jeg håber det ikke. Men måske den ene af Orp’s toner skulle have lydt som en “gammeldags” ringeklokke? Til gengæld er der smil og grin når jeg demonstrerer Orp i cykelklubben – så på den led har investeringen allerede tjent sig ind.

Nu skal det ikke glemmes, at Orp jo også kan lyse. I fronten sidder der 2 LED pærer. Fordelen ved LED pærer er, at de giver utroligt meget lys, i forhold til hvor lidt strøm de bruger. Du kan ikke bruge Orp som en decideret cykellygte – det er der ikke lys nok i den til. Den overholder højst sandsynligt slet ikke de normer der kræves for at godkendes som cykellygte i lille Danmark. Men, jeg vil påstå, at den gør dig væsentlig mere synlig forfra. Og jeg kan godt finde noget tryghed i at have den tændt på de fleste tidspunkter af dagen. Især forår/efterår hvor lyset er gråt og “kedeligt”.

WP_20140708_18_58_15_Pro

Opsummering

Objektivt set har jeg lidt svært ved at placere Orp. Det er en lygte… Meeeen, alligevel ikke helt en rigtig lygte. Det er en ringeklokke… Meeen, alligevel ikke helt en rigtig ringeklokke.

Så egentlig dækker den ikke nogen af de behov den forsøger at dække 100%.

Til gengæld synes jeg (subjektivt set), at Orp er et sjovt, flot, spændende og lækkert udført produkt. Der er stadig et par mindre skønhedsfejl/uhensigtsmæssigheder, men de bliver forhåbentlig rettet på et tidspunkt i en senere version og er ikke graverende nok til, at jeg ikke vil turde anbefale Orp som produkt. Efter at have haft Orp i nogen tid synes jeg stadig, at den er et virkelig fedt produkt. Og den er fast rekvisit på landevejscyklen på alle ture – og vil være det i lang tid fremover er jeg sikker på.

Under alle omstændigheder, så får Orp herfra en stor anbefaling til dig som godt kan leve med at det praktiske måske ikke er helt i top, hvis det til gengæld er et unikt og lækkert produkt der helt sikkert vil foranledige en god grejsnak med cykelvennerne. Lirens til cyklen som ingen andre i klubben har!

WP_20140708_19_00_04_Pro

Update

Da jeg i sin tid fik min Orp konstaterede jeg, at med lyset tændt, så summede den en smule. Vi taler dog om et niveau, hvor man virkelig skal være deltaljerytter (flueknepper ligefrem?) for at bide mærke i det. Det kunne praktisk taget kun kunne høres indenfor. Udenfor under åben himmel skulle du virkelig lytte efter og det havde ingen praktisk betydning overhovedet.

Jeg skrev alligevel dog til Tory, for at høre om jeg havde fået en defekt Orp. Eller om det var normalt, at den summede?  Hans første svar forklarede, at det var forventeligt og at det skyldtes elektrisk støj der forplantede sig til lydgeneratoren (oversætter jeg det frit til).

Men 10 minutter efter det første svar ankom endnu en email. Her skrev Tory, at hvis lyden generede mig, så genere den også ham ham. Han tilbød mig derfor, at han personligt ville gå sit lager igennem og finde den Orp der summede mindst og sende den til mig med en frankeret returkuvert til den “gamle”. Jeg kunne endda få lov at vælge en anden farve, så jeg besluttede mig for at forsøge mig med en “Aorta Red” der kunne matche de røde stafferinger på min ramme.

Kort tid efter modtog jeg min nye Orp der rigtigt nok summer væsentlig mindre end min første. Fantastisk service! Den har heller ikke tilnærmelsesvis samme tendens til (som beskrevet i anmeldelsen) at “knække”, hvis den ikke er monteret på et bart stykke styr, så måske min første Orp bare var en “mandagsmodel”.

Tory havde dog glemt, at vedlægge returkuverten, så jeg kontaktede ham for at spørge hvordan jeg skulle forholde mig. Svaret lød, at det var helt med vilje at der ingen returkuvert var vedlagt. Han var nemlig ikke klar over hvad den rette porto var, så i stedet for at sende den ene tilbage, så kunne jeg beholde begge Orp’s – og måske forære den ene til et af mine børn – hvis jeg har havde nogen – hvilket jeg havde…  HAR!

Jeg synes lige, at jeg ville dele denne lille del af historien med jer. Det er ikke ofte, at man nu til dags oplever virkelig god service. Når det sker, så bør det der dæleme gives klap på skulderen. Så hermed et kæmpe klap på skulderen til Tory og hans Orp projekt. Der er kæmpe kudo’s og anbefalinger herfra!

1 kommentarer

  1. That’s 2 clever by half and 2×2 clever 4 me. Thansk!

Skriv en kommentar